Suyun Faydaları ve İnsanlar İçin Önemi
Suyun Faydaları ve İnsanlar İçin Önemi

Suyun Faydaları ve İnsanlar İçin Önemi


C.Ecem Batur
C.Ecem Batur
Güncelleme:

Su da oksijen gibi insan sağlığı için ihtiyaç duyulan yaşam kaynakları arasında bulunmaktadır. Ayrıca vücudumuzun dengede kalması için de bir gerekliliktir. Gün içerisinde şu içmeyi unutabiliyoruz ve bu aslında tehlikeli bir durumdur.

Susamayı beklemeden günlük içememiz gereken su miktarını gün içinde tüketmemiz gerekir. Su bir çözücü ve taşıyıcıdır. Vücudumuzdaki biyolojik işlemlerin temelini su oluşturur.

Su içme miktarının azalması durumunda yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı gibi problemler yaşamak muhtemeldir. Yani su miktarını azaltmak yaşam kalitemizi doğrudan etkiler. Organlarımız da su olmadan göstermesi gereken faaliyetleri ve görevleri yerine getiremez, verimli çalışamaz.

Günlük tüketilmesi gereken su miktarı cinsiyet, yaş, sağlık koşulları gibi etkenlere bağlı bir durumdur. Normal koşullar altında günde en az 2 2.5 litre su içmek gerekir. Susamayı beklemeden ve belirli aralıklarla tüketilmesi gerekir.

Yeteri kadar sıvı alıp almadığınız konusunda şüpheleriniz varsa, yeteri sıvı alıp almadığınızı anlaşmanızın en iyi yolu idrar renginizi kontrol etmektir. Eğer yeterince su içiyorsanız idrarınızın rengi açık ve berrak olacaktır. Yeterince su içmiyorsanız da idrarınızın rengi koyu sarı renkte olacaktır.

Yeteri Kadar Su İçilmezse Ne Olur?


Eğer sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız da yine bu durum az su içmekten kaynaklanabilir. Az su içmek baş ağrısına da sebep olur. Bu durumlar oluştuğu zaman su tüketmeniz gerektiğini anlamanız gerekir.

Su ruh beden ve sinir sağlığı açısından önemlidir. Vücutta birikmiş olan zararlı maddelerin dışarıya atılması gerektiği durumda su asıl görevlidir. Eğer yeterince su tüketilmezse vücuttan zararlı maddeler atılamaz. Bu durumda da idrarın rengi koyulaşır ve miktarı azalır.

Su hücrelere besin ve oksijen taşımakla görevlidir. Su tüketimi az olduğu zaman kanın hacmi azalır ve kan dolaşımında yavaşlama meydana gelir. Çünkü su kan hücreleri için gereken oksijeni taşır.

Yetersiz su tüketiminde aritmi gelişir ve tansiyon düşer bu durumda da bayılalar meydana gelebilir. Kalbe ve diğer organlara giden kan miktarı azalır. Sonucunda da damar tıkanıklığı meydana gelebilir.

Hayati organımız olan beynimiz yetersiz su alınması durumunda damarlarda tıkanıklığa sebep olur ve kalp krizi felç gibi hastalıklara yol açabilir.

Su vücudun ısısını düzenler. Aynı zamanda metabolizmamızın doğru ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Metabolizmanın hızı için gerekli olan besinlerden en önemlisi sudur.

Metabolizmanın yavaşlaması da kilo problemlerine yol açabilir aynı zamanda vücudunuzu ve sizi huzursuz eder. Vücutta toksinler birikir ve atılması zorlaşır. Bunun için yeterli ve dengeli su tüketimi önemlidir.

Günlük olarak almamız gereken su miktarını almadığımız zaman metabolizmamız yavaşlamaya başlar. Aynı zamanda vücutta toksinlerin birikmesine sebep olur ve bu maddeler vücutta uzun süre boyunca kalır. Bu durumda da yine metabolizma hızı düşer ve vücudun dengesi bozulur.

Toksin ve zararlı maddelerin vücuttan atılması ancak su sayesinde olur. Eğer vücudumuza yeteri kadar su almazsak idrar miktarımız da azalır. Bu durumda da yine metabolizmanın yavaşlaması söz konusu olur.

Su ve Kilo Arasındaki İlişki Nedir?


Ideal bir kiloya sahip olmak istiyorsanız metabolizmanızın doğru çalışması gerekmektedir. Bu durumda da suyun önemi tartışılmayacak kadar büyüktür. Metabolizma kişiseldir ve aynı kaloriyi tüketen insanlardan biri daha fazla kilo alırken biri daha az kilo alabilir.

Su alımı azaldıkça metabolizma hızı da yavaşladığı için dolayısıyla yağ yakımı da zorlaşır. Bu durumda da kişi kilo almaya başlar. Kilo almak istemiyorsanız günde yeteri kadar ve düzenli olarak şu içmeniz gerekir.

Su içmek kabızlığı engeller ve yetersiz su tüketimi olduğunda sindirim sistemi daha az çalışır. Dolayısıyla sindirim sisteminin daha az çalışması durumu kabızlığı ortaya çıkarır.

Su ve Hastalıklar Arasındaki İlişki Nedir?

Su bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncini kuvvetlendirir. Aynı zamanda unutkanlık ve dikkat dağınıklığını da önler. Beyninde diğer organlar gibi suya ihtiyacı vardır.

Su vücudun sağlıklı çalışmasını sağlar. Susuz kalınında sinirli, uyku hali ve dikat eksikliği gibi problemlerin ortaya çıkması olasıdır. Ayrıca su göz ağız ve burnun nemli kalmasını sağlamakla görevlidir.

Hamilelikte Suyun Önemi

Su her zaman olduğu gibi hamilelikte de oldukça önemlidir. Hamilelik sırasında vücudun su ihtiyacı artar. Sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmek için ve bebeğin yeteri kadar su alabilmesi için su tüketimi çok önemlidir.

Su Sağlıklı Bir Cilt İçin Gereklidir


Su cildin sağlıklı ve temiz olmasını sağlar. Eğer cilt problemleriniz varsa su eksikliğinden kaynaklanabileceğini de düşünmenizi gerekmektedir. Çünkü su yetersiz alınırsa cilt kurur ve terlemenin azalmasına sebep olur.

Su yetersiz olduğu zaman vücudumuz ısı dengesini sağlayamaz ve cildin esnekliği kaybolur. Tırnak ve saçlarda kırılmalar meydana gelir ve egzama gibi hastalıklar oluşabilir. Su eksikliğinde vücut mikroplara açık bir hale gelir.

Su sağlık açısından hayati bir öneme sahiptir. Sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücudumuz için gereken mineralleri barındırır. Kanımızın %83’ü, kemiklerimizin %22’si, beynimizin ve kaslarımızın %75’i sudan oluşmaktadır.

Terin oluşması, tükürüğün oluşması ve idrarın üretimi, vücuttan atılması için su gereklidir. PH değerinin 7,5 – 8,5 arasında olan sular yani alkali sular tercih edilmelidir.

Vücudun Su Gereksinimi Nasıl Karşılanır?


Egzersiz yaparken ve sıcak yaz mevsimlerinde su tüketimi daha fazla olmalıdır. Çünkü terleme daha fazla olacağından su tüketimi de daha fazla olacaktır. Su yetersizliğinin uzun sürmesi durumunda ciddi hastalıklar oluşabilir.

Su pek çok besinden ve içecekten alınabilir. Süt, çay, meyve suyu, meyve ve sebzelerden de su alınabilir. Ancak hiç bir yiyecek ya da içecek suyun yerine geçemez. Vücudumuz susuz kalmadan su içme ihtiyacı hissetmez ama susuz kalmadan su içmek önemlidir.

Su Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır


Özellikle yaşlılarda ve çocuklarda susama hissi pek olmadığı için su içme isteği oluşmayabilir. Bunun için çocuklara ve yaşlılara su içmeleri gerektiği mutlaka hatırlatılmalıdır.

Sağlıklı insanlarda su ihtiyacı pek çok faktöre bağlıdır. Bunlar; yaş, iklim koşulları, tüketilen besinler, yapıla fiziksel aktiviteler olabilir.

  • Yetişkinler için ortalama günde 2-3 lt su tüketimi yapılması gerekir.
  • 4-8 yaş çocuklar için 1-1,5 lt su tüketimi yapılması gerekir.
  • 9-13 yaş çocuklar için 1,5-2 lt su tüketimi yapılması gerekir.
  • 14-18 yaş gençler için 2-2,5 lt su tüketimi yapılması gerekir.

Su kaynakları için devamlılığının ve temizliğinin sürdürülebilmesi adına dikkatli olmak önemlidir. Su tüketimi yapılırken bilinçli olmak gerekir. Vücudun doğru ve sağlıklı çalışması için su tüketimi önemlidir.

Yeteri miktarda su tüketmek önemlidir ve fazla su tüketmek de zararlıdır. Su zehirlenmeleri yaşanabilir ve bu durum vücutta bulunan tuz ve elektrolitlerde seyrelme olduğu zaman oluşan bir durumdur.

Fazla su içmek vücuttaki su seviyesini yükseltir ve kandaki maddeleri seyreltir. Günlük en fazla 9-13 bardak su içilmesi gerekir. Kalp yetmezliği, böbrek ve karaciğer hastalığı olan kişilerin de aşırı hidrasyon riskleri bulunmaktadır.

Su almış olduğumuz besinlerin de parçalanmasını sağlar ve minerallerin, vitaminlerin ve diğer besin maddelerinin emilimi konusunda da etkilidir. Su içmek akne ve sivilcelerin yok olmasına da etki eder.

Su İçmeyi Unutuyorsam Ne Yapmalıyım?

Eğer gün içerisinde su içmeyi unutuyorsanız, hatırlamak için pek çok yol vardır. Mesela ilgi çekici bir tasarımda olan şu şişelerini kullanmak su içmeye teşvik edebilir. Bunun yanında saatlere göre alarm kurarak kendinize su içmeniz gerektiğini hatırlatabilirsiniz.

Sade suyun tadını sevmiyorsanız suyunuzun içine limon, nane, çilek ya da sevdiğiniz meyvelerden koyabilirsiniz. Bu sayede aramalı bir su elde edebilirsiniz ve su içmeyi daha çok sevmeye başlarsınız.

Tüm bunların yanında suyunuz kolaylıkla erişebileceğiniz bir yerde olmalıdır. Düzenli su içmek için planlama yapabilirsiniz. Ne kadar su içmeniz gerektiğine karar vererek gün boyunca bu planı uygulayabilirsiniz.

Su içmeyi daha düzenli hale getirmek için yapılmış olan programlar bulunmaktadır. Bu programları telefonunuza indirerek düzenli ve programlı bir su içme planı yapabilirsiniz. Aynı zamanda günlük ne kadar su tüketimi yaptığınızı uygulama sayesinde takip edebilirsiniz ve içmeniz gereken miktarı kontrol altında tutabilirsiniz.


C.Ecem Batur

C.Ecem Batur

Araştırmalar yaparak makaleler yazmayı seviyorum. Özellikle tasarım ve dekorasyon, müzik ve enstrümanlar, spor ve sağlık konularına özel ilgim olduğunu ve bu konularda yazmaktan daha çok zevk aldığımı belirtmek isterim ancak her konuda araştırmalar yaparak yazı yazabilirim bunun için de her konuda içerik hazırlamak ve kendimi geliştirmek için çabalıyorum.